archervarius (archervarius) wrote,
archervarius
archervarius

Мацик - суворе поліське їдло (фото)

Два мої хоббі - їжа та мандри - часто перетинаються.

Я їв бануш у Ворохті, мамалигу в Кишиневі, перемячі в Іжевську, мандзарі в Крижополі, розсольник в Москві, лагман в Алушті, гуляш в Ужгороді, щі у Владімірі, душенину в Вінниці, баліш в Казані, пиріжки з квасоляно-маковою начинкою у Воронькові, деруни в Мінську і борщ на численних трасах СНД))

Але такого я ще не їв... З Володимиреччини (Рівненська область) передали мацик - поліський делікатес. Це домашнє сиров'ялене м'ясо, загорнуте в кендюх. За рецептом добірну свинятину солять-перчать, напихають ковбик і вішають на півроку на горище. На виході маємо клубочок з характерним запахом бздом, у якому переплітаються дух тухлого м'яса, прогірклого жиру, промитого кендюха та багато іншого, чого в природі не існує, а тільки в мацику. Друзі з Володимирця сказали, що так і має бути. Як каже народна мудрість, "жопа не решето - все перемеле".


Соціодемографічний зріз показав, що їсти мацик можуть лише чоловіки. На смак - дуже навіть нічого, схоже на бастурму (по суті, це і є бастурма, але жирність заважає м'ясу висохнути). Зберігається суворе їдло в трьох пакетах. За даними поліщуків, продукт має шалену калорійність (що недивно - жирна свинина, всохла вдвічі) і ефект афродизіака. Перевірю ;)

Пишаюся тим, що в українській кухні є побратим таких знатних наїдків як казу марцу, сюрстрьомінг та лютефіск.
Tags: мацик, полісся, їдло
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 46 comments